Nieuws

We hebben het voor elkaar


We hebben het voor elkaar

We hebben het voor elkaar

Op 18 juni 2016 besloot ik om aan te bellen. Door het programma van Geer en Goor over de eenzame mensen en de ouderenzorg, had ik het idee opgevat, dat er bij ons in de straat misschien ook een eenzame vrouw woonde, waar niemand kwam, of naar omkeek. Het was altijd stil rond dat huis, al liep er wel een hondje en de tuin woekerde tot in de hemel.

Het was een zaterdag om ongeveer 14.00 uur dat ik aanbelde en het regende, dus echt weer om je eens met iemand te bemoeien. Een vrouw van rond de zestig deed open, in badjas, d’r haar in de war, de hond helemaal in de klit. Alles was ontregeld, alles was verwaarloosd, alles was stuk. Ze hield zich in leven door als ‘medium op de lijn’ te werken, vertelde ze. Spiritueel was ze inderdaad, maar het contact met de realiteit was al een tijdje verbroken.

Van tevoren had Laurens, mijn man, gewaarschuwd: “als je aanbelt en je vraagt hoe het gaat en ze zegt ‘niet goed’, dan kun je niet weglopen met ‘nou, sterkte hoor, meid’, wees daarop voorbereid. Dan kun je haar niet laten zitten, dan is het handen uit de mouwen”.  Dat hebben we geweten, want in de anderhalf jaar die volgde, hebben we haar in ons leven opgenomen en heeft zij ons toegelaten in het hare. We werden vrienden voor het leven.

Achteraf heeft dat maar anderhalf jaar geduurd, want nadat ze bij een van onze klanten zich eerst heel hard heeft gewerkt om een groot deel van de financiële achterstand in te halen, bleek dat ze ernstig ziek was, ongeneeslijk ziek zelfs. Op 21 januari 2018, na bijna dagelijks bij ons te eten, borrelen, kletsen, lachen, huilen, eigenlijk mee te leven, stierf ze in een hospice in Leerdam.

Haar hondje Odie is gelukkig bij ons gebleven, plus alle prachtige verhalen, de herinneringen en vooral de dankbaarheid dat we haar hebben gekend. Vaak krijgen we complimenten van mensen die ons waarderen voor wat we hebben gedaan, hoe knap het is om zomaar bij een vreemde aan te bellen en dan vervolgens samen op te trekken. 

Dat mag zo zijn, maar het is naar mijn mening gewoon aangeboren, dat we het voor elkaar hebben. Als mens zitten we genetisch zo in elkaar, dat we ons altijd uit medemenselijkheid zullen bekommeren om de ander. 

Dus voel je soms een opwelling van naastenliefde, geef er aan toe en je hebt het voor elkaar!