Nieuws

Vakantie leestips 2019


Vakantie leestips 2019

Het vierde brein vakantie tips zomer 2019

Het is zomer, de langste dag is alweer voorbij en de vakanties komen er aan. Sommigen van ons zijn al onderweg naar hun bestemming om 2 of 3 weken heerlijk uit te rusten, (niet) na te denken en met of zonder elkaar te genieten.

Ook is er tijd om boeken te lezen, vandaar een paar tips: Ga er rustig voor zitten, laat de anderen weten dat je leest, geef na ieder hoofdstuk een mondeling verslag, dan laten ze je nog meer met rust, want niets is zo vervelend als een boeksamenvatting tijdens het ontbijt, zo weet iedereen in mijn omgeving inmiddels (haha).

Dan een paar boeken om mee te nemen op reis:

Mo Gawdat              De logica van geluk

Jeroen Brouwers     Het hout

Edith Eva Eger         De keuze

David Brooks            The second mountain (engels)

Viktor Frankl              De zin van het bestaan

In het kort wat inhoud:

Mo Gawdat is een ervaringsdeskundige in het omzetten van diep verdriet in geluksgevoel. Hij is een succesvolle zakenman die privé weinig geluk kent en na een tragedie nadenkt over de logica van geluk. Hij bedenkt er een fysische formule voor en legt uit wat het is hoe die werkt en hoe je het kunt toepassen in je eigen leven. Leerzaam en pakkend door de logica.

Jeroen Brouwers meesterwerk Het Hout gaat over een Nederlands klooster in het zuiden waar jongens worden opgevangen die niet thuis kunnen wonen. Het is een Duits filiaal en speelt vlak na WOII. De schrijfstijl van Brouwers is fenomenaal, ook zelfs de interpunctie grijpt je bij de strot. Zelden heb ik een boek zo vaak moeten wegleggen omdat ik wilde ingrijpen in de beklemming. Dagen naderhand gonst het nog door je hoofd hoe dit allemaal kon gebeuren en bestaan in de menselijke geest. De bevrijding liet soms nog jaren op zich wachten na mei 1945.

Edith Eva Eger schreef dit boek, haar eerste,  in 2017 toen ze bijna 90 jaar oud was. Ze is een overlever van Auschwitz waar ze haar leven redt door voor ‘de duivel te dansen’. Desmond Tutu noemt dit boek een geschenk aan de mensheid en ik ben het daar helemaal mee eens. Zo rijk en gul deelt ze, ook als psychotherapeut, haar lessen en inzichten met de lezer, die niets anders kan dan meeleven, ervan leren en bewust zal kiezen. Haar les: vergeven is de hoop op een beter verleden los laten.

David Brooks’ boek The second mountain wordt in de NRC recensie (klik hier) zo mooi beschreven, dat ik er zelf een exemplaar van meeneem op vakantie. Daarover volgt dus na de vakantie meer. Dat geldt ook voor het boek van Viktos Frankl. De zin van het bestaan moet ik nog aanschaffen en ik heb eindelijk de moed gevonden om het te gaan lezen. Sinds 1985 wil ik het al lezen, maar Edith Eva Eger heeft me nu pas over de streep getrokken. 

Veel vakantie- en leesplezier!