Nieuws

Soms ben je verder dan je dacht!


Soms ben je verder dan je dacht!

 Soms ben je verder dan je dacht.

Er zijn momenten in ons leven dat de ‘hogere machten’ tot ons spreken. Meestal via andere mensen, wanneer die plotseling iets tegen je zeggen, dat ze zelf niet goed kunnen uitleggen. Kortgeleden had ik zo’n moment. 

Het begon als een klacht, tenminste daar leek het op. Ik had een tijd terug een coachingssessie gehouden met een nieuwe kandidaat, een man die was vastgelopen in zijn werk en verschijnselen van burn-out vertoonde. Of hij er met een coach over mocht praten van HR, met mij? De HR Businesspartner gaf mij feedback over die sessie.

Ten eerste was de kandidaat in de veronderstelling geweest, dat hij naar een normale coach ging. Zo had hij het niet ervaren, hij had mij zelfs een beetje vreemd gevonden, omdat ik vragen stelde over wie hij was en over zijn leven als mens, eigenlijk niets over het werk. Ten tweede was de kandidaat danig geschokt geweest door mijn opmerking, dat het vastlopen in zijn werk misschien wel een afleidingsmanoeuvre van zijn brein kon zijn, om zo een ander, veel pijnlijker probleem buiten beeld te houden. Ten leste was hij zo ongeveer knock-out gegaan van de vraag: “Hoe gaat het tussen jou en je vrouw, is die relatie zoals je wenst? Het bleek dat daar het echte probleem zat, dat daar tot bloedens toe verdriet zat, al jaren, maar dat hij zoiets nooit kon toegeven, om haar niet te kwetsen. De sessie had veel in beweging gezet, voor het eerst had hij gehuild en met zijn vrouw gepraat, urenlang en diepgaand. Ook zij voelde al lang dat er iets moest gaan gebeuren.

 De HR Businesspartner gaf mij aan, dat ik mezelf tekort deed door mij een coach te noemen, en vervolgens kreeg ik een standje, want de term coach roept normaal gesproken meer aangeharkte verwachtingen op, zeker geen huwelijkscrisis. Ik wilde er eens diep over nadenken, want op dat moment realiseerde ik me dat het niet alleen de professional was, die mij aansprak, maar dat ik ook een stevige aanwijzing kreeg vanuit ‘de kosmos’. De aanwijzing dat mijn vak, mijn werk toe is aan een volgende stap. Soms ben je verder dan je dacht.

Ik heb het bijgevoegd schema gemaakt en bedacht dat ik al een tijdlang verder in het oranjegekleurde gedeelte werk, waar de combinatie zit van diep bewustzijn en intense beweging. Hoe kun je dat noemen als vakgebied? Levensgids, radiant mentoring, coaching for heart-leadership? Of vierde-brein-coach, die uitsluitend werkt in het gedeelte waar onze intelligentie en humaniteit (in leiderschap en rentmeesterschap) hun vorm vinden? 

Het is volgens de HR Businesspartner een niche, die zich laat vinden door iedereen die weet dat het tijd is om verder te gaan dan normale coaching, die voor zichzelf en de organisatie meer groei en ontwikkeling nastreeft, vanuit het besef dat in die hoek het talent ligt om echt het verschil te maken in het leven. Vanaf vandaag ben ik dus vierde-brein-coach, de eerste. Dat betekent dat mijn sparringpartners voortaan kunnen rekenen op verdergaande ervaringen, onverwachte inzichten en volslagen afwijkende oplossingen. 

NB: ik was het niet eens met de kwalificatie huwelijkscrisis, ik denk dat huwelijksgenezing een beter is.