Nieuws

Hakuna Matata


Hakuna Matata

Deze jaarwisseling mochten we meemaken in Tanzania en daar ontmoetten we mensen die ons leerden: Hakuna Matata. Dat betekent in het Swahili zoiets als ‘geen zorgen, wind je vooral niet op en er zijn geen problemen’. Deze uitdrukking is voor de westerling met zijn aangeharkte mindset een hele schok, want als je in de rij staat op het vliegveld met de verwachting ooit toch wel aan de beurt te komen: Hakuna Matata, dus gewoon naar de andere rij of misschien toch weer niet. Ook als je met de verplichte malariapillen voorkomt ziek te worden maar juist aan de spetterendste race-kak-ooit raakt, door ze in te nemen: Hakuna Matata, want alle toiletten in het land, waar dan ook, zijn spic & span. Nog mooier, als je midden in de nacht aankomt in het tentenkamp en je vraagt nog een klein hapje eten: Hakuna Matata, gewoon 3 gangen alsof het de normaalste zaak van de wereld is daar. 

In Tanzania is bijna niets aangeharkt, zijn de mensen (voorlopig) niet op het welvaartsniveau dat we hier kennen, zijn de huizen meestal plaggenhutten van golfplaat met duct tape en staan 5-jarigen als herdertjes in het veld de hele dag in de fikhete zon: altijd Hakuna Matata! Daar heeft gelukkig zijn niets te maken met wat er is of met wat er mankeert. Het is een instelling die je met de paplepel ingegoten krijgt. Wat ik er van heb geleerd? Dat ik intens dankbaar ben voor alles en iedereen. En als het even niet gaat zoals ik had geharkt … Hakuna Matata, maak je vooral niet zo druk! Of het daar ooit goed komt? Daar is het al goed, de rest zijn onze illusies.

Wil je leren hoe je Hakuna Matata in je hart krijgt: Kom op 24 februari 2017 naar het braininar en ontdek onvermoede oplossingen. Meld je aan op deze site!