Nieuws

Beau


Beau

Beau

Er komt een dag dat we er achter komen dat die protestlui van Extinction Rebellion gelijk hadden. Maar tot die dag is er gelukkig niks aan de hand. Dat was laatst mooi te zien in de uitzending van Beau op RTL4. Eerst sprak hij met twee mensen die overdag hadden dwarsgelegen op de Stadhouderskade in Amsterdam. Vol overgave vroegen ze op een vreedzame manier onze aandacht voor de klimaatcrisis, een woord dat vaak tussen aanhalingstekens staat, alsof het een leugentje is. De volgende gast in de talkshow van Beau was top-kok Jacob Jan Boerma, die gaat stoppen met zijn 3-sterren-restaurant De Leest in Vaassen. Vol overgave vertelde hij dat hij bijna ieder weekend wel ergens heen vliegt om een workshop te geven, waar mensen leren om mooie gerechten te koken, een ware belevenis.

Intussen botsten deze twee items frontaal op elkaar qua boodschap. Die actievoerders roepen vanuit hun diepste overtuiging dat er een totaal andere mindset moet komen over onze manier van leven, dat het nastreven van de economische principes ons uiteindelijk (op korte termijn) de kop zal kosten. Die top-kok laat ons zien dat we nog heel ver af zijn van de noodzakelijke omslag en dat we gewoon lachend en genietend onze ambities moeten blijven volgen, de zijne is iets met pizza’s. Er over blijven discussiëren wie hier nu eigenlijk gelijk heeft of krijgt, getuigt van een groot gevoel voor humor.

Mijn observatie is dat ik bijna dagelijks wordt geconfronteerd met de vraag of mijn beweringen en ingevingen eigenlijk wel wetenschappelijk zijn bewezen, met proefgroepen en testuitslagen. Blijkbaar is het geloof  en vertrouwen in de wetenschap zo groot dat het belang ervan vaststaat en ons de noodzakelijke zekerheid geeft. Dat is wat mij betreft prima, maar ik moet wel toegeven dat ik helemaal geen wetenschappelijke waarde hecht aan mijn denken. Einstein zei het tenslotte al: ‘niet alles dat waarde heeft kan worden gemeten en niet alles dat gemeten kan worden heeft waarde’. Maar in het geval van het klimaat, dat heftige veranderingen laat zien en ook dreigingen toont voor onze levensduur, uit het mondiale leiderschap zich in een volslagen afwijzen van alle wetenschap. Ieder bewijs of aan zekerheid grenzende bewering wordt ‘met een kluit zout in het riet gemieterd’. Het zal allemaal wel meevallen, of het zal onze tijd wel duren, zijn vaak gebruikte slaappillen. Ik kan me de frustratie van die protestbewegers goed voorstellen, het is ook de mijne.

Wat te doen? Niks, gewoon wachten op de dag dat Rutte VII ‘s morgens aankondigt dat we in de komende vijf jaar de maximum snelheid zullen afbouwen van 130 km/hr naar 117 en dat ’s middags plotseling de eerste massa hittedoden zijn gevallen: 17,5 miljoen in Nederland. Beau zou er ’s avonds een mooi item aan gewijd hebben, maar helaas: ook hij.